PRIMARIA COMUNEI SOIMI

Judetul Bihor

EDUCATIE

    Invatamantul, parte componenta a istoriei culturale a acestor locuri, s-a dezvoltat in comuna Soimi, in ultimii 30 de ani, datorita aparitiei scolilor generale.
    Printre vechile scoli romanesti organizate in Bihor, avem dovezi despre existenta in Ursad a unei scoli cu limba de predare romana, inca din 1893. In acel timp, scoala era confesionala, preotii se ocupau de educarea copiilor, de aceea invatamantul avea un pregnant caracter religios. Primul invatator a fost preotul Sferdeanu.
    Intre anii 1901 - 1903 exista la Ursad o scoala primara de 4 ani, in care preda preotul Botoila. Intre anii 1906 - 1912, ca invatator a fost preotul Ciurba Constantin. Batranii comunei isi amintesc si acum de scoala de pe acea vreme, in care, scoalanu avea un lacas propriu, se preda doar scrisul si cititul dupa metode foarte severe, singurul stimulent pentru elevii de atunci, era "bita si cureaua". Manuale nu existau, insa se foloseau tablita condeiul si cartile bisericii. 
    Este de datoria noastra, ca un omagiu pentru dascalii acelor vremuri tulburi si grele, sa mentionam macar numele acestora:
  • anii 1917 - 1922 apare primul invatator de profesie dascalul Major Ambrozie,
  • anii 1922 - 1923 dascalul Popescu Ilie ,
  • anii 1923 - 1924 dascalul Constantin Stanasiu,
  • anii 1923 - 1924 dascalul Sava Musat,
  • anii 1925 - 1926 dascalul Dumitrescu Constantin,
  • anii 1926 - 1927 dascalul Musca Moise,
  • anii 1928 - 1929 dascalul Prada Dumitru,
  • anii 1929 - 1930 dascalul Ionas Ovidiu,
  • anii 1930 - 1949 dascalul Prada Dumitru,
  • anii 1940 - 1950 dascalul Tirban Gheorghe.  
    In localitatea Ursad intre anii 1930 - 1948 scoala are 7 clase primare.
Odata cu reforma invatamantului din 1948 au loc mutatii considerabile, atat in forma cat si continutul invatamantului. Invatamantul fiind despartit de biserica, elevii beneficiaza de manuale cu continut stiintific ridicat, beneficiind si de cladiri proprii, anume destinat procesului educativ. 
    Astazi, la nivelul comunei Soimi fiinteaza Scoala cu clasele I-VIII in localitatile Urvis de Beius, unde este si scoala coordonatoare, apoi la Dumbravita de Codru si Ursad.
    In localitatile Poclusa de Beius, Codru, Soimi si Borz fiinteaza scoli cu clasele I-IV si gradinite. In localitatea Sinnicolau de Beius, datorita numarului mic de copii, scoala I - IV nu functioneaza, cladirea fiind inchiriata spre alte destinatii. Copii din aceasta localitate frecventeaza scoala parcurgand zilnic 2 km, pana la cea mai apropiata unitate scolara, Suplacul de Tinca, comuna Capilna.    
    Scolile din comuna, dipun de o baza materiala buna, care necesita insa dotarea cu echipamente si ustensile adecvate perioadei in care ne gasim. In localoitatea Soimi, se impune marirea spatiului unitatii scolare, datorita numarului mare de copii existent in localitatea Soimi.
    In acest sens, s-a depus la Inspectoratul Scolar Judetean documentarul necesar in vederea initierii unui proiect de construire a doua sali de clasa, tinand cont de perspectiva anilor urmatori, in special cu numarul mare de copii de etnie rroma, pentru care este asigurat si un cadru didactic cu predare in limba romanes.
    In cursul acestui an, se vor finaliza lucrarile corepunzatoare introducerii apei potabile in scoala cu clasele I - VIII din localitatea Urvis de Beius si Ursad.